Numele meu este Puiu Alexandru și mă găsești pe Instagram sub @mixologypassionate. Pasiunea pentru mixologie a început în urmă cu aproximativ 13 ani, ca o combinație de frustrare și curiozitate. Auzisem în filme de Old Fashioned, Manhattan sau Martini, dar în barurile din Brașov (orașul meu de baștină), nu aveai nicio șansă să găsești așa ceva. Mai complicat decât atât era faptul că, și dacă aveai toată bunăvoința de a experimenta câteva rețete în confortul căminului, nu găseai sub nicio formă ingredientele necesare pe meleaguri mioritice. Cea mai simplă referință este că am făcut cocktailuri înainte să existe lime (lămâi verzi sau limete) în supermarketurile din România, iar dacă aveai curiozitatea unui Cosmpolitan, nici ”banalul” suc de merișoare (Cranberry) nu putea fi achiziționat de nicăieri.
Prin achiziții de peste mări și țări, am reușit însă să-mi iau prima sticlă de Angostura Bitters, Peychaud`s Bitters și Orange Bitters, trei sticle care îți deschid numeroase orizonturi atunci când te gândești la rețete clasice, acele rețete care te ajută să faci primii pași în această pasiune sau, dacă ai noroc, meserie. Între timp, am citit numeroase cărți pe subiect, m-am uitat la documentare și, cel mai important, am făcut evenimente.
Am gândit și executat meniuri de cocktailuri pentru sute de oameni în București, Cluj, Sighișoara și nu numai. Dacă te gândești să mergi pe acest drum, chiar și pentru o mână de cocktailuri acasă realizate corect, drumul îți este unul mult mai simplu. Aproape toate sticlele pe care mi le-am dorit vreodată sunt la AlfaDrink.ro. Rămâne doar să respecți rețetele, să fii atent la decor și să începi cu lucruri simple. Câteva mixuri sunt suficiente pentru a te lămuri dacă vrei să mergi pe acest drum. Pentru că pasiunea pentru cocktailuri se cultivă prin practică, înainte să îți manifești creativitatea în propriile mixuri, voi detalia mai jos o serie de rețete clasice, moderne și originale care te vor ajuta să-ți dai seama ce-ți place, ce vrei să aprofundezi și, mai ales, cu ce îți vei impresiona prietenii la următoarea ”șezătoare”. Toate rețetele sunt testate de mine, iar fotografiile sunt originale.
Metodă: Se amestecă ingredientele timp de 20-30 de secunde cu ajutorul unui pahar de mixat plin cu gheață. Se strecoară cocktailul într-o cupă sau pahar Nick & Nora. Coajă de portocală pentru decor.
Notă: Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea "dash" sau ds. Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat pentru 15 – 20 de secunde, se strecoară băutura într-un tumbler sau pahar de whisky. Se decorează cu mentă, de la o singură frunză până la câteva crenguțe, cum am făcut eu.
Metodă: Se amestecă ingredientele cu gheață într-un shaker pentru 15 – 20 de secunde, se strecoară băutura într-un pahar de tip cupă. Se folosește pentru decor zmeură, căpșuni, mure sau alte fructe de pădure. O coajă de limetă sau o frunzuliță de mentă completează frumos "peisajul"
Metodă: se amestecă toate ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat pentru 20-30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-un pahar de Martini, se decorează cu o crenguță de mentă și, eventual, cu o coajă de lămâie sau limetă.
Metodă: Se amestecă toate ingrediente într-un pahar de mixat cu gheață timp de 20-30 de secundă. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață într-un pahar de tip cupă. Se decorează cu o floare de păr, măr sau cireș. Uleiurile de la o coajă de lămâie sunt de asemenea binevenite.
Metodă:Se amestecă ingredientele cu gheață timp de 20 – 30 de secunde pentru diluție și răcire. Se strecoară într-un pahar de tip cupă, deși ar trebui să te poți bucura de el și într-un pahar de martini. Pentru decor, o coajă de lămâie și o cireașă maraschino.
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul un shaker cu excepția apei minerale. Se strecoară cocktailul în shaker și se mai amestecă o dată fără shaker. Se toarnă două treimi din cocktail în pahar simultan cu un "fir" de apă minerală. Când ai ajuns în vârful paharului, lasă-l să se odihnească un minut, poate chiar în frigider. Adaugă restul cocktailului din shaker pentru a obține vârful care iese din pahar.
Metodă: se amestecă toate ingredientele într-un pahar de mixat cu gheață timp de 20 – 30 de secunde, se strecoară cocktailul într-o cupă sau alt pahar ghiduș de dimensiuni reduse fără gheață. Se sucește o coajă de lămâie deasupra paharului pentru obținerea uleiurilor volatile și se șterge marginea paharului. Opțional, se lasă coaja în cocktail.
Metodă: adaugă toate ingredientele cu un pahar de gheață în blender pentru aproximativ 5 secunde la putere maximă, astfel încât gheața să fie pisată bine, dar să nu se fi transformat în piure. Toarnă cocktailul într-un pahar Double Rocks și completează cu gheață pisată dacă este cazul. Folosește o cireașă maraschino pentru decor.
Metodă: se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață, se strecoară într-un pahar de tip cupă și, în varianta originală, se servește fără niciun decor. O frunzuliță de mentă sau o coajă de lămâie verde nu cred că supără însă pe nimeni.
Metodă: amestecă și aerează ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață timp de 10 – 15 secunde. Strecoară băutura într-un pahar de tip cupă. O cireașă amarenă este perfectă pentru decor.
Prosecco până sus, preferabil de clasificare DOCG, precum Montelvini
Metodă: se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu gheață, fără prosecco, timp de 20 – 30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-un pahar de vin plin cu gheață până la jumătate. Se completează cu prosecco, aproximativ 150ml. Pentru decor, două măsline pe un fir de rozmarin proaspăt.
Metodă: se amestecă ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat timp de 20 – 30 de secunde, se strecoară cocktailul într-o cupă fără gheață sau cu un cub mare de gheață transparentă pentru a preveni diluția exagerată. O coajă de portocală de folosește pentru decor după ce a fost apăsat deasupra paharului pentru obținerea ulteiurilor volatile.
Metodă: Se amestecă ingredientele cu gheață într-un pahar de mixat, se strecoară cocktailul într-un pahar de tip Nick & Nora, se decorează cu o coajă de portocală, după ce ai apăsat-o deasupra paharului și ai șters cu ea marginile pentru a obține uleiurile volatile.
Metodă: se amestecă ingredientele cu ajutorul unui pahar de mixat plin cu gheață. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață într-un pahar de whisky. Se folosește o coajă de portocală pentru decor.
Metodă: se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață pentru aproximativ 20 – 30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-o cupă. O coajă de lămâie se apasă deasupra paharului pentru obținerea uleiurilor volatile. Opțional, poți da drumul la coajă în pahar.
Metodă: se zdrobesc strugurii în shaker, se adaugă restul ingredientelor cu cuburi de gheață. Se amestecă bine pentru 15 – 20 de secunde și se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață. Se decorează cu una sau mai multe boabe de struguri.
Metodă: se amestecă ingredientele cu cuburi mari de gheață timp de 20 – 30 de secunde, se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață într-un pahar de whisky (tumbler/rocks) sau unul de coniac, ca în imaginea de mai sus. Pentru decor, se pretează câteva felii de banane și o coajă de portocale.
Ca referință, în majoritatea rețetelor în engleză o să vezi la bitters formularea "dash". Aceasta se referă la o mișcare de sus în jos cu mâna a unei sticle de bitters cu picurător. Convenția este că acel gest se reflectă în aproximativ 6-8 picături. Unii sunt de părere că poate fi interpretată chiar și ca zece picături. Poți face mai multe experimente și vezi ce variantă îți place ție cel mai mult în cocktailurile tale preferate.
Pentru siropul de zahăr, amestecă pe foc o cantitate egală de zahăr și apă până când se diluează complet zahărul. Ar fi ideal să nu ajungă la temperatura de fierbere. Rezistă în frigider până la o lună.
Metodă: Tăbăcește frunzele de mentă cu siropul de zahăr într-un pahar de tip tumbler sau, dacă ai, o cană de tablă sau cupru. Adaugă bourbon-ul și amestecă bine. Adaugă gheață pisată și amestecă până când îngheață exteriorul paharului. Mai completează cu gheață pisată. Adaugă deasupra Angostura Bitters și decorează cu un buchețel de mentă.
Metodă: se amestecă toate ingredientele cu multă gheață într-un pahar de mixat timp de 20 – 30 de secunde. Se strecoară cocktailul într-o cupă înaltă sau pahar de martini. Se decorează cu o coajă de mandarină proaspătă, după ce aceasta a fost apăsată peste pahar pentru obținerea uleiurilor volatile, ca ulterior să fie ștearsă marginea paharului în același scop.
Metodă: se adaugă ingredientele, fără prosecco și apă minerală, într-un pahar de vin roșu sau o cupă de dimensiuni generoase plină cu gheață, se amestecă bine. Se adaugă ingredientele "cu bule", prosecco și apă minerală, se amestecă de două, trei ori pentru a nu strica prea multe dintre bule. Se decorează cu mentă, o felie de portocală și, eventual, o floare.
Metodă: se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui shaker, se strecoară cocktailul într-un pahar tip tumbler/rocks peste gheață proaspătă și se decorează cu coajă de portocală și frunze de mentă.
Metodă: se amestecă ingredientele cu gheață timp de 20 – 30 de secunde cu ajutorul unui pahar de mixat. Se strecoară cocktailul într-un pahar de tip cupă și se decorează cu o coajă de lămâie.
Metodă: se amestecă ingredientele cu cuburi mari de gheață într-un pahar mare de mixat. Se strecoară băutura într-un pahar de tip tumbler sau rocks peste un cub mare de gheață. Pentru decor, recomand o coajă de lămâie și câteva frunze de salvie. Mă încântă și măsline, dar s-ar putea să nu fie o alegere pentru toată lumea
Metodă: se amestecă ingredientele cu ajutorul unui shaker, se strecoară într-un pahar Old Fashioned peste gheață proaspătă. Poți folosi ca decor o bomboană de ciocolată și, eventual, poți servi mixul cu un pai.
Metodă: se amestecă ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață timp de 15 – 20 de secunde. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață. Se decorează cu o coajă de portocale după ce ai presat-o peste pahar pentru a obține uleiurile volatile. Opțional, poți folosi la decor și câteva boabe de cacao.
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară cocktailul peste un cub mare de gheață, fie într-o cupă de dimensiuni generoase, fie într-un pahar de tip tumbler de whisky. Se decorează cu o coajă de portocală pe care ai presat-o în prealabil deasupra paharului pentru a te bucura de uleiurile volatile. O vișină sau o zmeură sunt de asemenea bine venite.
Metodă: se amestecă toate ingredientele cu excepția apei tonice cu ajutorul un shaker plin cu gheață. Se strecoară cocktailul într-un pahar înalt cu gheață proaspătă. Se completează cu apă tonică și se amestecă discret pentru a nu "sparge" prea multe bule. Se decorează cu mentă și câteva boabe de rodie.
Ca mențiune importantă, dacă nu găsești suc de sfeclă roșie și nu vrei să-ți faci singur acasă, taie felii subțiri de sfeclă, 4-5-6 și tăbăcește-le în shaker cu gin ca să scoți cât mai mult din culoare și gust.
Se încălzesc ingredientele într-un vas pe aragaz până la 75 – 80 de grade Celsius amestecând încontinuu. Se oprește focul și eventual, se mai lasă 2-3 minute la infuzat. Se toarnă în cești sau căni cu ajutorul unei site. Poți folosi pentru decor o felie de portocală, o felie de măr, coaja de la o portocală. Posibilitățile sunt nelimitate, important este să nu abuzați și să personalizați rețeta după propriile gusturi și preferințe. Mie îmi place varianta de mai sus pentru situația în care vrei să înveți cum faci vin fiert.
Metodă: Se amestecă și diluează ingredientele ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară într-o cupă, iar pentru decor se optează pentru o coajă de limetă sau o floare exotică.
Metodă: se amestecă ingredientele și se diluează cu ajutorul unui pahar de mixat timp de 10-15 secunde cu cuburi mari de gheață. Se strecoară băutura într-un pahar de tip cupă sau Martini. Se recomandă pentru decor o cireașă amarenă sau două.
Metodă: se adaugă într-un pahar înalt plin cu gheață tequila cu sucul de portocale și se amestecă. Se strecoară pe marginea paharului siropul de grenadine care se va scufunda la fund. Se folosește pentru decor o coajă sau o felie de portocală și o cireașă amară.
Metodă: se amestecă și diluează ingredientele cu ajutorul unui shaker, se strecoară cocktailul într-un pahar de martini, se decorează cu o felie de limetă sau o spirală făcută din coajă.
Cosmopolitan – varianta lui Dale DeGroff
Metodă: se amestecă și diluează ingredientele cu ajutorul unui shaker, se strecoară cocktailul într-un pahar de martini, se decorează cu o felie de limetă sau o spirală făcută din coajă.
Flowerita sau Margarita cu soc și trandafir
Metodă: se amestecă și diluează toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară cocktailul într-un pahar de tip cupă fără gheață sau, opțional, într-un pahar de whisky – tumbler cu un cub mare de gheață. Pentru decor, folosești o coajă de limetă.
B-52 – un shot clasic în straturi
Metodă: se adaugă ingrediente bine răcite în ordinea de mai sus într-un pahar de tip shot sau, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus, într-o ceașcă transparentă de espresso. Pentru a-ți ieși straturile foarte bine separate, poți folosi spatele unei lingurițe în procesul de turnare.
Metodă: Prepară cocktailul la blender cu un pumn de gheață. Dacă mergi pe această variantă, îți recomand să faci două deodată și să pui o cantitatea dublă de gheață. Alternativa este să folosești un shaker să răcești și să diluezi băutura și să o strecori într-un pahar cu gheață pisată sau fulgi de gheață. O poți servi într-un ananas sau o coajă de cocos, dacă te simți creativ. Pentru decor, recomand o bucată de ananas și o cireașă Maraschino.
Metodă: se amestecă ingredientele cu ajutorul unei shaker timp de 15 secunde fără gheață – dry shake pentru emulsionarea albușului. Se adaugă gheață în shaker și se amestecă alte 10 – 15 secunde. Opțional, pentru o spumă mai frumoasă sau mai multă, poți adăuga în shaker arcul de la strainer. Se strecoară băutura într-un pahar de whiskey de tip tumbler. Pentru decor se folosește o coajă de lămâie sau portocală și două cireșe amarene. Din nou, recomand Luxardo Maraschino.
The Daisy sau Gin Daisy
Metodă: Se amestecă ingredientele și se răcesc folosind un shaker plin cu gheață timp de 10 – 15 secunde, fără apă minerală. Se strecoară cocktailul într-un pahar de Martini sau pahar de tip cupă. Se adaugă un pic de apă minerală pentru a completa paharul. Poți folosi o margaretă pentru decor, aceasta fiind traducerea pentru Daisy.
Metodă: se clătește un pahar de whiskey cu absint sau se pulverizează 2-3 spray-uri de absint în pahar. Într-un pahar de mixat, se îmbibă cubul de zahăr cu bitters și un pic de apă. Se pisează bine cubul de zahăr. Se amestecă cu whiskey-ul și multă gheață timp de 20-30 de secunde, până când zahărul se dizolvă aproape integral. Se strecoară cocktailul fără gheață în paharul aromatizat cu absinth. Pentru decor, folosești o coajă de lămâie, după ce i-ai aplicat uleiurile esențiale pe marginea paharului.
Metodă: se amestecă și diluează ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață, se strecoară cocktailul într-un pahar de tip cupă sau alt pahar de volum mic. Pentru decor, se utilizează o coajă de lămâie.
Metodă: se amestecă toate ingredientele într-un pahar de mixat cu multă gheață. Se strecoară cocktailul într-o cupă sau pahar înalt, cu picior. Pentru decor se utilizează o coajă de lămâie.
Metodă: se amestecă ingredientele cu multă gheață folosind un pahar de mixat timp de 15-20 de secunde. Se strecoară cocktailul într-un pahar cu gheață proaspătă. Se folosește pentru decor o coajă de portocală, după ce apăsat-o deasupra paharului pentru aplicarea uleiurilor esențiale.
Metodă: Se amestecă ingredientele cu multă gheață într-un pahar de mixat timp de 15 – 20 de secunde, se strecoară cocktailul într-un pahar de timp tumbler (whiskey) peste un cub mare de gheață. Pentru decor, poți folosi o coajă de lămâie sau câteva boabe de struguri.
Metodă: Strivește limeta cu zahărul până se topește o mare parte din el, folosind un pistil în paharul în care urmează să servești cocktailul, un tumbler sau o cană. Adaugă Cachaca și amestecă pentru a dizolva și mai mult din zahăr. Adaugă gheață pisată până la marginea paharului. Dacă nu ai gheață pisată, găsești cocktailul servit și cu gheață cuburi. Folosește o felie de limetă pentru decor.
Metodă: amesteci toate ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Strecori cocktailul peste un cub mare de gheață sau, dacă vrei mai multă diluție, poți apela la un pahar plin cu gheață pisată. Pentru decor, poți folosi o felie de lămâie, limetă și, eventual, o cireașă maraschino.
Metodă: Se amestecă, răcesc și diluează toate ingredientele în afară de bere folosind un shaker plin cu gheață pe care îl scuturi 10-15 secunde. Se strecoară conținutul shakerului într-o halbă plină cu gheață proaspătă. Se adaugă încet berea deasupra. Se amestecă ingredientele de două, trei ori, având grijă să nu faci prea multă spumă. Pentru decor, poți folosi o felie de portocală și coajă de portocală.
Metodă: strivește lămâița și zahărul cu frunzele de lămâiță timp de 10 – 15 secunde, pe fundul unui shaker. Adăugă Chartreuse sau altă băutură spirtoasă preferată de tine. Amestecă și răcește băutura cu multă gheață folosind un shaker. Îți recomand să o strecori într-un pahar plin cu gheață strivită, mai ales dacă folosești o spirtoasă cu un grad sporit de alcoolemie. Dacă nu, folosește orice gheață proaspătă în paharul în care servești băutura. Pentru decor, folosește un mănunchi din frunzele folosite în băutură strecurat în pahar sau prins de margine cu un cârlig.
Metodă: Se amestecă și se răcesc ingredientele cu ajutorul unui shaker cu gheață. Se toarnă conținutul shakerului într-un pahar de whisky fără filtrare. Pentru decor, poți folosi mentă și una sau mai multe cireșe Luxardo Maraschino.
Metodă: Se amestecă toate ingredientele cu multă gheață într-un pahar de mixat pentru 20 – 30 de secunde. De preferat, ar fi bine să folosești gheață mare pentru a preveni diluția excesivă. Se strecoară cocktailul într-un pahar de tip tumbler peste un cub mare de gheață. Pentru decor, folosești o coajă de lămâie, după ce ai apăsat-o deasupra paharului și ai șters-o de marginea acestuia, pentru a aplica uleiurile volatile.
Metodă: amesteci toate ingredientele cu un shaker plin de gheață timp de 10 – 15 secunde, strecori conținutul într-un pahar plin cu gheață sau, dacă ai, o cană tiki. Folosești pentru decor mentă, o felie de portocală și, eventual, o coajă de lime.
Ca o notă de subsol, dacă începe să-ți placă aquavitul și vrei să încerc altă iterație decât popularul Linie, îți recomand Lysholm No.52, tot din Norvegia.
Metodă: Se amestecă ingredientele cu ajutorul unui shaker plin cu gheață. Se strecoară cocktailul peste gheață proaspătă într-un pahar de tip tumbler (de whisky). Se folosește pentru decor o felie de portocale.
Metodă: se adaugă toate ingredientele într-o cană de cupru sau un shaker metalic precum cel de mai sus plin cu gheață, se amestecă de două, două trei ori cu o lingură de mixat. Se folosește pentru decor mentă proastă și o felie de limetă.
Metodă: se adaugă toate ingredientele într-un pahar înalt plin cu gheață și se amestecă de două, trei ori. Se decorează cu o felie de limetă și, eventual, mentă proaspătă. Ca alternativă, poți adăuga romul la final peste berea de ghimbir, pentru a obține un cocktail în straturi pe care să-l amesteci la masă.